Vårsupén

Första gången aktiviteten ordnades gick den under namnet Fastlagssupé. Det var den 9 februari 1991 och platsen var Föreningsgården i Österby. Men tankar att planera och dra igång en sådan aktivitet hade funnits med länge. Men först var det ju viktigt att få klubben med på detta, men det visade sig inte vara något problem. Idékläckaren var Georg "Jojje" Holmström, som även fick bära huvudansvaret under många år.

En arbetsgrupp som skulle jobba med att dra igång den första festen bildades. Kontakt med Föreningsgården gjordes och aktiviteten var klar att börja planeras i detalj. Traktering, musik, program och en hel del annat diskuterades. Tanken var ju att bröderna tillsammans med ladies skulle göra det mesta själva, och så blev det.

Menyn bestående av förrätt, varmrätt samt dessert och lämpliga drycker slogs fast. Musiken, som var en rätt dyr, men viktig post bestämdes och så var det bara att köra igång. De klubbmedlemmar som ville bjuda in gäster och ha ett eget bord anmälde sig.

Festdagen närmade sig. Lions bröder och ladies samlades festdagen på förmiddagen och plockade fram bord och stolar som var samlade i ett hörn, dukade och smyckade salen. De ladies och bröder som stod för beredningen av mat och drycker blev ytterligare kvar i köksregionerna för att allt skulle vara klart inför kvällen.

å klockan närmade sig sju ställde bordsvärdarna upp sig vid sina bord och gästerna började komma in. Vid ingången till festsalen blev de serverade en välkomstdrink. Då gästerna fått sina platser och blivit välkomnade av bordsvärdarna och Lions Club presidenten, ställde samtliga ladies och bröder upp sig och marscherade till köket för att servera kvällens meny. Till kaffet som serverades under dansen hade bordsvärdens ladies bakat tilltugget. Därefter fortsatte festen med dans och vid en paus ordnades en lotteriförsäljning. Så småningom började gästerna tacka för festen och ett uttryck som hördes var att ”vi kommer gärna igen”, om det ordnas en supé nästa år igen.

 

Lions mint

Seminarieskolans aula ställs i ordning för Vårsupén.

 

Så blev det också. Under några år arrangerades aktiviteten på samma ställe i Österby. Årligen deltog ca. 100 personer i tillställningen. Gästerna och klubbmedlemmarna betalade för sina supékort. Överskottet gick till Lions klubbens välgörenhet. Redan på förhand utsågs den organisation som skulle få årets bidraget. Namnen på mottagaren av vårt understöd trycktes på inbjudan. Då viste var och en hur bidraget kommer att användas. En representant från mottagaren kom till festen för att redan där erhålla en gåvocheck. Under årens lopp har gåvocheck på 1000 – 2000€ överlåtits årligen till en eller två lokala hjälpbehövande. Mottagarna har varierat under årens lopp.

 

Lions mint

År 2013 donerade Lions Club Ekenäs 1000€ åt MS klubben.

 

Tack vare stadens välvilliga inställning kunde festen senare flytta till Seminarieskolans aula. Aktivitetens namn ändrades till Vårsupé. Här kunde man ta emot en festpublik på upp till 170 personer. De största borden kunde bestå av 22 gäster plus värdparet. Även matberedning överfördes till en Cateringfirma. Gästerna har alltid uppskattat att bli serverade med både mat och dryck till sittande bord.

Aktiviteten har haft en synnerligen gynnsam effekt på klubbens förmåga att idka välgörenhet. Den har utgjort en ryggrad i klubbens insamlingsverksamhet.

Åren 2020, 2021 och 2022 kunde inte aktiviteten ordnas på grund av Corona-pandemin och förändrade regler angående användning av stadens utrymmen. Nu söker klubben aktivt nya utrymmen och former för att igen kunna organisera denna populära aktivitet.