Lejonparken och Barnens dag

Lejonparken (Lions Park)

Lions Club Ekenäs mest långvariga, största och mest synliga satsning genom åren har varit Lions Park, även känd som Lejonparken. Lekparken ligger i centrala Ekenäs, närmare bestämt i Stallörsparken. FN utlyste 1979 till barnets år och samma år vann ett förslag av LC Ekenäs medlem Leif Stenwall tredje pris i en lekskulpturtävling ordnad av Statens konstkommission. Förslaget gick under namnet ”Myran”. Klubben beslöt att komma ihåg barnen och att på talko bygga en myra. Stallörsparkens lekpark hade på den tiden endast två gungor, så där fanns gott om utrymme för en 14m lång och 3,5m hög myra. 

Myran byggdes vintern 1980 i dåvarande metallföretaget Intersteels hall. Många av klubbens bröder deltog i det mycket omfattande arbetet. Stockmaterial införskaffades ur Calle Grönroos skogar i Tenala, av Ekenäs stad och av Tele. Lekskulpturen Myran invigdes den 7 juni 1980 i samband med Lions loppmarknad. 

Lejonparken

Parken har sedan dess utvecklats med nya anläggningar. Klubben bidrog ekonomiskt till köpet av plantor till en ny häck av Ölandstok. Vidare utökades parken med en hund av stora stenar. Till klubbens 30-års jubileum 1988 donerades träskulpturen Trollet gjord av Runar Gottberg. År 1993 restes en träportal krönt med en lejonunge och parken blev officiellt invigd samt fick namnet Lions Park. Satsningarna fortsatte och år 2002 försågs Myran med ett räcke ovanpå, enligt nya EU direktiv. Våren 2004 överlät LC Ekenäs en klätterkombination och Myran målades av bröderna på talko 2006. Parken utökades ytterligare sommaren 2007 då Ekenäs stad köpte ett slott med hjälp av ett ansenligt bidrag av LC Ekenäs.

År 2014 återinvigdes klätterställningen Myran i Lejonparken. Myran har tidigare hotats av nedrivning, men efter att klätterställningen utrustats med skyddande plexiglas och nät får den stå kvar. I samband med Barnens Dag 2019, invigdes också de 2 träskulpturerna, som träskulptör Sixten Öhman gjort. Detta var ett samprojekt mellan LC Ekenäs och Raseborgs Stads parknämnd.) LC Ekenäs donerade också två parkgungor till Lejonparken. År 2020 upprustades portalen och fick en infotavla ovanpå. 

Lejonparken

Utan överdrift kan man säga att Lions Park har blivit Ekenäs och besökande barns populäraste samlingsplats. 

 

Barnens dag

Barnens dag

Barnens dag ordnades för första gången lördagen 26 maj 2018 i Lions Park. Stadens barn fick ballonger, saft och bulle och hade möjlighet att rida ponny och hoppa trampolin. Lekparken vimlade av glada barn och vuxna i det vackra sommarvädret! Lions Ladies deltog med bl.a. kaffeservering. 

Lions Club Ekenäs ordnades för andra gången Barnens dag i Lejonparken lördag 25 maj 2019. Evenemanget var helt gratis och klubben bjöd på saft, bulle och popcorn till barnen. Barnen hade bl.a. möjlighet att prova hoppa trampolin, testa turen i ett lyckohjul, delta i motionsbingo och åka häst och kärra. Även en trollkarl uppträdde. 

År 2020 inhiberades evenemanget p.g.a. Corona-pandemin.

Titta på vår video från Barnens dag på YouTube: